De aanleg van de moestuin
Nadat we de schuur hadden gebouwd wilden we natuurlijk ook een moestuin aanleggen.
In Nederland hadden we al een kleine moestuin bij ons huis, dus helemaal onervaren waren we niet. Maar in een ander land, andere grond, ander klimaat… Dat is toch wel weer even anders.
Waarom een moestuin
Er zijn meer redenen om een moestuin te beginnen. Voor ons speelt in ieder geval mee dat we het een prettig idee vinden om een beetje onafhankelijkheid te creëren: kunnen eten van je eigen tuin. Dat is ook de reden dat we graag de put in onze tuin weer open willen maken (hij is 16 meter diep maar staat helaas droog dus daar moet een deskundige naar komen kijken). Wanneer dat zover is komt er uiteraard een apart verslag van!
Er wonen aardig wat mensen in de buurt die proberen helemaal “off the grid” te leven. Zover willen we niet gaan, maar het kan geen kwaad om te leren hoe je je kunt redden zonder supermarkt, water en stroom….
Daarnaast is een moestuin natuurlijk ook gewoon een leuke en gezonde tijdsbesteding.
Permacultuur
Rita is bij ons de moestuinier – dus die heeft de regie. Haar idee was om een aantal kleine bedden aan te leggen om te experimenteren. De “permacultuur” had haar belangstelling, dus bepaalde ideeën daarvan wilde ze graag in de tuin toepassen. Wanneer we een beetje een idee hebben hoe één en ander werkt in dit klimaat, wil Rita graag een grotere moestuin aanleggen op het achterste deel van ons terrein.
De aanleg van de moestuin was een hele klus, omdat we eerst graszoden moesten verwijderen. Een klus die grotendeels door Rita werd geklaard.
Hoezo zwakke geslacht…
Uiteindelijk maakte ze 5 bedden en dit jaar hebben we heel veel soorten groenten gepoot om te kijken of die gingen aanslaan: aardappels, uien, sla, tomaten, bietjes, wortels, palmkool, prei, broccoli, pastinaak, spinazie, snijbiet, peulen, courgette en rabarber. En één van de bedden was bestemd voor bloemen.
Resultaat
Het resultaat was eigenlijk boven verwachting. We hadden helemaal niet bemest, maar toch kregen we een aardige oogst aan aardappels en uien. Snijbiet en spinazie was ook een succes, evenals de palmkool. De bonen wilden ook prima groeien. De worteltjes wilden niet erg in de stugge leemgrond. De rabarber was nog te klein, dat moeten we afwachten tot volgend jaar. We merkten ook dat het pootseizoen hier in Hongarije wat anders loopt dan in Nederland. We zitten natuurlijk ook een stuk zuidelijker, dus kunnen vaak eerder beginnen dan op de Nederlandse zakjes zaad staat aangegeven.
Hieronder een aantal foto’s van het maken van de moestuin – en de eerste oogst!
Schrijf een reactie.